logo

Welke muziek mag er niet ontbreken op jouw uitvaart?

placeholder

Kevin Voorikga

· 4 min leestijd

De vraag “welke muziek mag er niet ontbreken op jouw uitvaart?” is één van de vele vragen die je invult in je Voorikga.nl account. Een vraag die voor ons als oprichters een héle belangrijke is, omdat hier het idee van Voorikga.nl mee is ontstaan. En de vraag zelf is natuurlijk ook een hele belangrijke. Bij de meeste uitvaarten wordt er muziek afgespeeld en die muziek is gekozen door de overledenen zelf of door de nabestaanden.

Als ik kom te overlijden dan vind ik het belangrijk dat er muziek wordt gedraaid die ik zelf heb uitgekozen, muziek die mij nauw aan het hart ligt en waar ik graag mee herinnert wil worden. Muziek die mij in mijn leven heeft bijgestaan in moeilijke momenten of muziek die mij aan mooie en belangrijke gebeurtenissen in mijn leven doet denken. Ook wil ik dat de muziek die ik kies, door anderen gedraaid kan worden als ze hier behoefte aan hebben en ze even dicht bij me willen zijn in gedachten. Het vastleggen van muziek is dan ook voor mij belangrijk en geeft mij rust.

Één van de nummers die voor mij belangrijk is en dan ook niet mag ontbreken is het nummer ‘Now We Are Free’. Dit nummer is gecomponeerd door Hans Zimmer en Lisa voor de film The Gladiator. Het nummer wordt in de film afgespeeld wanneer Maximus een visioen heeft naar zijn vrouw en kind en daarna sterft aan zijn verwondingen na een gevecht in de arena. Dit nummer heeft mij al op jonge leeftijd gegrepen en ontroerd. Ik luister dit op momenten waarop ik het moeilijk heb of even rust zoek in alle gedachten.


Nu heb ik zelf een aantal nummers die ik heb vastgelegd voor op mijn uitvaart, maar ik kan mij voorstellen dat niet iedereen die heeft. Je kan wellicht nummers hebben die je mooi vindt, maar niet diepgeworteld zitten. Dit laatste maakt natuurlijk niet uit, je kan ook iets kiezen omdat je het een mooi, toepasselijk nummer vindt. Zo kun je ook voor nummers gaan met een mooie boodschap. Zo vind ik het nummer ‘Treur Niet’ van Diggy Dex een mooi nummer met een boodschap. De boodschap waarin hij zijn dierbaren meegeeft om een feest te bouwen, niet te treuren om zijn overlijden en te proosten op het leven.

Een leuk weetje is dat de meest gekozen nummers voor een uitvaart in Nederland ‘Ave Maria’ (in diverse uitvoeringen) en ‘Time To Say Goodbye’ van Andrea Bocelli en Sarah Brightman is. Twee prachtige. De vraag die hier direct bij mij boven komt is de volgende: hebben de overledenen dit zelf voorafgaand aangegeven of kiezen nabestaanden dit ze hierin de emotie van verlies voelen en het aansluit op het afscheid moeten nemen? Het antwoord kan ik je niet geven. Mocht het laatste van toepassing zijn, dan wil ik iedereen de tip geven om hier meer over na te denken en het vast te leggen als je het belangrijk vindt.

Ook heb ik gemerkt dat een muziekkeuze kan veranderen naarmate je ouder wordt. Zo luisterde ik vroeger veel Nederlandse muziek en zou mijn muziekkeuze er heel anders hebben uitgezien dan de muziek die ik nu heb gekozen. Wij, van Voorikga.nl, vinden het dan ook erg belangrijk dat je dit op ieder moment gemakkelijk kan aanpassen en dat je voorkeuren met je mee kunnen veranderen.

Voorikga.nl heeft een Instagram- en Facebookpagina waar wij onze volgens willen inspireren over alle mogelijkheden als het gaat om het vastleggen van je nalatenschap, zo ook muziektips.
Neem dan ook een kijkje en laat je inspireren.

Vorige
Volgende
VoorIkGa.nl