logo

Jouw nalatenschap verdelen, hoe doe je dat?

placeholder

Kevin Voorikga

· 5 min leestijd

Ken je dat gevoel? Dat je spullen hebt die voor jou van onschatbare waarde zijn en die je na jouw overlijden aan een bijzonder iemand wilt overdragen? Ik wel en dat heeft ook deels tot de totstandkoming van Voorikga.nl geleidt. Soms heb je spullen zoals sieraden of schilderijen die voor jou dierbaar zijn of wellicht al generaties aan elkaar overgegeven worden. Zo heb ik, uit warme hand, een geborduurd schilderij van mijn oma geërfd vlak voor haar overlijden. Het schilderij met de hummeltjes (M.I. Hummel beeldjes), waren zoals ze het zelf zei: “voor mijn kleine hummeltje”.

Het erven van spullen gaat in zulke gevallen om wederzijds vertrouwen. Je vertrouwt je dierbaren toe, dat ze na jouw overlijden, je spullen verdelen zoals jij dit graag voor je had gezien. Zo is dit gelukkig ook bij mijn oma gegaan en dit zorgde voor rust en vrede. Oma had iedereen nagelaten zoals zij het graag wilde en wij hadden rust in de afwikkeling van haar overlijden. Maar wat als mijn oma dit nooit had uitgesproken? Had er dan onrust geweest? Wellicht had hier onbedoeld een hoop frictie kunnen ontstaan, in een situatie waar iedereen al hoog in emotie zit.

Het verdelen van jouw nalatenschap zorgt dan ook voor rust, bij jou, maar ook bij jouw toekomstige nabestaanden. Jouw nalatenschap kun je op meerdere manieren regelen:

  • Door een testament

Een testament is wettelijk document waarin jij vastlegt wat er na jouw overlijden met jouw nalatenschap moet gebeuren. Denk hierbij aan je geld, huis, bezittingen en eventuele schulden. Een testament wordt in de meeste gevallen gebruikt om de grote bezittingen te verdelen, zoals het geld, een woning of bijzondere bezittingen. Ook wordt er een testament gebruikt wanneer je niet van wederzijds vertrouwen uit kan gaan of de situatie in je familie of gezin anders is.

Het voordeel van een testament is dat jouw nalatenschap is vastgelegd en uitgevoerd zal worden. Dit voorkomt discussie en onenigheid bij de verdeling. Het nadeel is dat het een kostbare aangelegenheid is, namelijk gemiddeld €500,- (afhankelijk van jouw wensen en situatie). Ook is een testament een momentopname en dient iedere levensverandering (indien je dit ook graag wilt vastleggen) opnieuw vastgelegd te worden.

  •  Door een eigen document

Je kunt je nalatenschap uiteraard ook regelen door dit zelf in een eigen document vast te leggen. Let hierbij wel op, dat als jij geen testament hebt, jouw grote bezittingen zoals je geld, je woning en eventuele schulden volgens de wet verdeeld worden. Meer over deze wettelijke verdeling kun je hier lezen. De verdeling van jouw nalatenschap zal in dit geval om jouw kleine bezittingen gaan, zoals meubels, schilderijen, sieraden et cetera. Ook zal je moeten uitgaan van wederzijds vertrouwen.

Het voordeel van deze manier is dat het laagdrempelig en kosteloos is. Je kan het document uitwerken en bewaren wanneer je wilt. Het nadeel van deze manier is dat het document in de vergetelheid kan raken, kan kwijtraken of je nabestaanden niet van de aanwezigheid af weten.

  • Door het online te registreren

Door jouw nalatenschap online te registeren kun je altijd en overal jouw wensen aanpassen. Ook hier is het belangrijk om te weten dat dit enkel om “kleine” bezittingen gaat en niet om grote bezittingen zoals een woning. Het fijne aan het online registreren is dat jouw dierbaren op de hoogte worden gesteld van de aanwezigheid en niet kan kwijtraken. Ook kunnen je dierbaren de inhoud pas inzien zodra je bent overleden.

Genoeg over de manieren waarop je het kan verdelen. Hoe verdeel je nou daadwerkelijk je nalatenschap? Aangezien Voorikga.nl een online dienst is, zal ik hier de kleine bezittingen bespreken. Deze bezittingen zullen voor een ieder anders zijn en kunnen uit van alles bestaan. De één vindt het belangrijk om de gehele inboedel te verdelen en de ander alleen wat persoonlijke spullen. Bedenk voor jezelf dan ook goed hoe jij dit het liefste voor je ziet en stel jezelf de vraag “wat is voor mij belangrijk?” en “wat wil ik iemand nalaten en waarom?”. Durf ook met je dierbaren te praten over je nalatenschap op een luchtige manier. Wellicht wilt je dochter iets graag erven waar je wellicht zelf nooit over hebt nagedacht.

Als ik dit op mijzelf betrek, dan wil ik de sieraden die mij dierbaar zijn verdelen onder mijn kinderen. Ook wil ik dat mijn kinderen weten dat er voor hen een speciaal gemaakte kist is met daarin onder andere hun eerste pakje en fotoboeken. Het prettige aan online registreren is, dat ik dit op ieder moment in mijn leven kan aanpassen. Als ik belangrijke bezittingen vergaar of er een grote levensverandering plaatsvindt, dan kan ik dit direct aanpassen en heb ik hier ook geen zorgen meer over. Dit geeft mij rust en mijn toekomstige nabestaanden later hopelijk ook.

Volgende
VoorIkGa.nl